9 marca Międzynarodowy Dzień Pizzy


Chyba każdy z nas lubi pizze? Ma ona wiele rodzajów, może być na grubym lub cienkim cieście z dodatkami czy też bez. Dziś z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przybliżę wam jej historię.

Jak można się domyślić ten wybitnie znany kawałek ciasta wywodzi się z Włoch, a dokładniej Neapolu. Pierwsze takie danie przyrządził w 1889 r. piekarz Raffaele Esposito dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Była to popularna Margarita z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Obecnie, „neapolitana” chroniona jest certyfikatem TSG, wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Niesamowite, że jej historia sięga XIX wieku! Co ciekawe pizza ma swoje początki w Grecji, tam był to  podpiekany placek z oliwa oraz ziołami.

CIEKAWOSTKI:

  • Największą Okrągłą Pizzę na Świecie upieczono w 2012 roku w Rzymie. Pizza ta miała średnicę 3960 cm a do jej produkcji użyto 9,800 kg mąki, 19 800 kg mozzarelli 1,500 kg masła, 8,800 litrów pomidorowego sosu, 210 litrów oleju, 250 kg soli. Szefem kuchni i rekordowego projektu był Pan Dovilio Nardi.
  • Najdroższa Pizza na Świecie powstała 27 kwietnia 2017 w nowojorskiej restauracji Industry Kitchen. Kosztowała ona 2700 dolarów, a więc około 9200 złotych. Daje to ok. 850zł za kawałek i ok. 170 za jeden kęs. Skłądniki tak drogiej pizzy, to: listki 24 karatowego złota, najwyższej jakości trufle, atrament kałamarnicy, pasztet strasburski Foie Gras, angielski ser pleśniowy Stilton, kawior Ossetra i Almas, jadalne płatki kwiatów.
Źródło: https://halloween.friko.net/dzien-pizzy.html  

Autor: Gabriela